Foto: Läsarbild

Så vill insamlingsföretaget stoppa sopdumpningen

Uppdaterad
Publicerad

Nu testas nya metoder i över 20 kommuner för att få stopp på nedskräpningen vid återvinningsstationerna. Starka lampor, extra personal och både riktiga och falska övervakningskameror ingår i försöket.

Under året testar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen FTI  nya metoder för att se vad som kan hejda problemet med sopdumpning.

– Vi ska se vilka åtgärder som fungerar bäst och vad vi ska jobba vidare med 2018. Men vi ser också att det här inte är ett problem som FTI kan lösa själva. Vi behöver samarbeta med andra aktörer i samhället, säger projektledaren Ulla Krohn.

Det handlar bland annat om att få en bättre kontakt med kommunernas miljökontor, för att se till att de företag som idag dumpar sopor vid återvinningsstationer istället skaffar tillräckliga sopavtal.

Nedskräpning är också ett brott som hittills varit mycket lågprioriterat hos polisen.

Här är åtgärderna som testas:

Värdar

Vid vissa stationer kommer personal att finnas på plats, både för att övervaka och ge råd om hur man ska sortera rätt.

Belysning

Mycket av skräpet dumpas i skydd av mörkret. Därför kommer kraftiga lampor att testas nattetid.

Mer lättlästa skyltar

Informationsskyltar som är större än dagens skyltar sätts upp. Tanken är också att bilderna på hur man ska sortera ska bli mer lättbegripliga.

Kameraövervakning

FTI ansöker om tillstånd för att kameraövervaka på en del platser. Men man kommer också att sätta upp falska kameror, atrapper, på andra ställen för att se om det ger någon effekt.

Här är kommunerna där åtgärderna testas:

Alingsås

Bjuv

Båstad

Falun

Borlänge

Huddinge

Hylte

Kristianstad

Halmstad

Kumla

Laholm

Lomma

Malmö

Oskarshamn

Skara

Göteborg

Skövde

Trollhättan

Uddevalla

Stockholm

Helsingborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.