Arkivbild Foto: Janerik Henriksson / TT

Säkerhet: Det här ska du som ryttare tänka på när du rider

Uppdaterad
Publicerad

Hästar är stora djur med flyktinstinkt. Därför är säkerheten a och o för dig som rider. Här följer några av Svenska ridsportförbundets råd kring vilken utrustning en ryttare behöver:

Hjälm

• När du köper hjälm till dig själv eller dina barn, var noga med passformen. Hjälmen ska sitta bra, vara lagom stor och kännas bekväm. Vid användande av hjälm ska hakbandet vara knäppt, det gäller både vid avsutten och uppsutten verksamhet.

Skor med klack

• Att ha rätt skor på sig är lika viktigt som att använda hjälm. För både bekvämligheten och säkerheten ska du använda ridstövlar eller ridskor med klack.

Skyddsväst

• Tävlar du fälttävlan är det ett krav att ha skyddsväst under terrängprovet. Juniorer och ponnyryttare som tävlar hoppning ska bära skyddsväst.

Kläder av och på

• Ta aldrig på eller av dig kläder när du sitter till häst. Den kan lätt bli skrämd. Rider du i ridhus, häng inte kläderna på sargen utan häng upp dem på en krok.

Mobiltelefon

• Om du rider i terrängen är det bra att ha med sig en mobiltelefon. Är olyckan framme kan du ringa efter hjälp. Att sitta till häst och tala i telefon innebär en stor säkerhetsrisk.

Tuggummi

• Sitter du till häst ska du inte tugga tuggummi. Det kan fastna i halsen och du får svårt att andas.

Piercing

• Piercing, örhängen eller ringar ska du inte ha när du rider, dessa utgör en olycksrisk.  

Uppsatt hår

• Om du har långt hår rekommenderas att du har det uppsatt, både när du rider och när du är i stallet.

Källa: Svenska ridsportförbundet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.