Försäljningen av bullar har gått långt över förväntan för 6-åriga Tove. Foto: Stadsmissionen Örebro

Toves bullar håller härbärget öppet – har samlat in 33 000

Publicerad

Sexåriga Tove bakade 200 bullar för att sälja, och skänka pengarna till Stadsmissionen. Målet var 1 000 kronor – men insamlingen har nu nått över 33 000 kronor.

Toves insamling till hemlösa i Örebro har fått stor uppmärksamhet både på nätet och i media. I två veckor bakade hon bullar för att sedan hålla försäljning i helgen. I söndags sålde hon över 200 bullar i sitt trädgårdskafé och fick ihop 8 500 kronor. Pengarna har hon bestämt ska gå till Härbärget Vinternatt.

Stödinsamling

Stadsmissionen har dessutom satt upp en stödinsamling i Toves namn dit folk kan skicka pengar. Hittills har det kommit in runt 25 000 kronor och hundratals människor från hela landet har skickat in en slant.  

– De flesta bidrar med 50–100 kronor, säger Monika Gunnarsson, direktör på Stadsmissionen Örebro. Det betyder mycket för oss, även en tjuga är viktig. Vi kan göra väldigt mycket för pengarna. 

Kan hålla öppet längre

Pengarna ska gå till Stadsmissionens verksamhet för hemlösa. Tack vare Tove kommer härbärgen Vinternatt vara öppet några veckor längre i år.  

– Det är så rörande att vi oavsett ålder har förmåga att se och ifrågasätta orättvisor. Men inte alla kan göra det steget från tanke till handling. Tove gör det, hon är fantastisk!, säger Monika Gunnarsson.

Inspirerades av artist

Idén till insamlingen fick Tove efter att ha kollat på Melodifestivalen, där artisten Stiko Per Larsson samlade in pengar till välgörenhet.

– Tove har över en lång tid funderat över de människor i Örebro som inte har det lika bra som hon. Hon vill hjälpa människor i nöd, berättar mamma Hanna Söderling.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer