En hjälm av försvarets modell 90 dök plötsligt upp på nätet till försäljning. Dock inte just den på bilden. Foto: Pontus Lundahl / TT

Sålde hjälm på nätet – nu väntar åtal

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare har beslutat att åtala en örebroare i 40-årsåldern för brott mot lagen om krigsmateriel. En hjälm han försökte sälja på internet visade sig vara alldeles för ny.

Försvarets hjälm 90 är tillverkad av en typ av kevlar och tål både skott och slag. Den kom som ersättning till den gamla stålhjälmen och ingår i förteckningen över krigsmateriel som används idag.

Det hindrade dock inte att ett exemplar av hjälm 90 lades ut till försäljning på en internetsajt förra året.

Den 40-årige örebroare som fått tag på hjälmen åtalas nu för brott mot lagen om krigsmateriel.

”Allt möjligt” till försäljning

Men han är inte ensam. Enligt en artikel i officerstidningen är det vanligt att krigsmateriel som stjäls eller ”försvinner” dyker upp på nätet till försäljning.

– Det kan vara allt möjligt som hjälmar, stridsvästar, kroppsskydd och annan utrustning, säger Tomas Ullfjord på Livgardet i Kungsängen till tidningen. Däremot hittar vi inte så mycket vapen.

Ett liknande ärende kommer även att prövas i hovrätten senare i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.