Det är främst barn i förskoleåldern som smittats. Foto: TT

Tiotal fall av salmonellasmitta från katter och fåglar till människor

Uppdaterad
Publicerad

Efter över tusen rapporterade fall av salmonella bland katter i landet så har nu även ett tiotal människor smittats av infektionen. De flesta är barn i förskoleåldern.

– Det viktigaste är att förebygga smitta med hjälp av god handhygien, säger smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen i Örebro.

Som SVT nyligen rapporterat om har över tusen fall av salmonella konstaterats bland katter runtom i landet, vilket slår alla tidigare rekord. Sjukdomen har även hittats hos småfåglar – den troliga smittkällan för katterna enligt Statens Veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Nu har även människor smittats. Enligt Folkhälsomyndigheten handlar det om ett tiotal personer i landet, som smittats med salmonellatyper som är vanliga hos småfåglar och katter. Majoriteten av de smittade är barn i förskoleåldern. Fallen finns i Örebro, Stockholm, Kalmar, Värmland, Västra Götaland och Östergötlands län.

Undvik närkontakt

– Av tiotalet fall i landet är det några där det finns en bekräftad koppling till katt med salmonellainfektion. Vet man att man har en sjuk katt och har barn så ska man se till att barnen inte har kontakt med katten, säger smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen i Örebro.

I nuläget, konstaterar hon, handlar det inte om alarmerande många fall av smitta från katt och fågel till människor. De flesta svenskar som smittas av salmonella har fortfarande fått smittan utomlands – av livsmedel. 

Går över av sig själv

– Salmonella finns hos många djurslag, det är inget nytt i sig. Att majoriteten av de smittade i det här fallet är barn skulle kunna handla om att vuxna är bättre än barn på att tvätta händerna när man hanterat en sjuk katt, en kattlåda eller kanske ett fågelbord där man matar fåglar.

Symtom på att man fått salmonella kan vara ont i magen, diarré och feber, ibland även kräkningar.

– Man brukar inte behandla en salmonellainfektion. Det vanliga är att den går över av sig själv, vanligtvis inom ett par dagar.

I Sverige rapporteras enligt Folkhälsomyndigheten cirka 3 000 salmonellafall per år, varav cirka tre fjärdedelar har smittats utomlands.

Salmonellaråd

  1. Småfåglar och katter kan överföra salmonellasmitta till människor och därför är handhygienen viktig.
  2. Tvätta händerna noga efter rengöring av kattlådor och efter kontakt med fågelbord, och som alltid före hantering av livsmedel.
  3. Handskar skyddar vid hantering av döda eller sjuka fåglar.
  4. Var uppmärksam på sjukdomssymtom hos familjekatter. Barn, och särskilt små barn, bör inte komma i kontakt med en sjuk katt.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.