Samband mellan rökning och grå starr

Uppdaterad
Publicerad

Forskare på USÖ har funnit ett samband mellan rökning och grå starr. För den som röker mer än 15 cigaretter per dag ökar risken för att drabbas av grå starr med hela 42 procent.

Överläkare Birgitta Ejdervik Lindblad och hennes team har följt 44.000 män under tolv års tid. Hennes forskning visar nu att för den som röker mer än 15 cigaretter per dag ökar risken för att drabbas av grå starr med hela 42 procent.

– Men vår studie visar också att det lönar sig att sluta röka. Risken för grå starr kommer visserligen inte ner till samma nivå som för icke-rökare, men ju längre tid som gått efter rökstopp, desto mer avtar risken, säger Birgitta Ejdervik Lindblad.

Undersökningen bygger på en enkät bland män i Örebro län och Västmanland, som gjordes 1997. Alla män mellan 45 och 79 år fick frågor för att ge underlag för studier av hur olika livsstilsfaktorer påverkar olika kroniska sjukdomar, bland dem grå starr.

Sammanlagt var det 5 700 av dem som opererats under den tiden och forskarna fann således att de som slutat röka också avsevärt hade minskat risken att drabbas av grå starr.

– Ju fler cigaretter som männen rökte per dag, desto längre tid tog det för risken att avta. Men även hos de män som rökte mer än 15 cigaretter per dag kunde man se en halvering av risken 20 år efter att de slutat.

Resultaten från den här studien har på kort tid väckt stor uppmärksamhet i hela världen. Studien har Birgitta Ejdervik Lindblad gjort tillsammans med Niclas Håkansson och Alicja Wolk vid Karolinska institutet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.