vi följer befolkningsutvecklingen väldigt noga, menar regionrådet Karin Sundin (S). Foto: Region Örebro län/SVT

BVC-stängningen – Regionen följer inte sina egna regler

I den krav- och kvalitetsbok för barnhälsovården som Region Örebro län beslutat om finns tydliga riktlinjer för hur verksamheten för en barnavårdscentral skall bedrivas. Bland annat trycks det på vikten av en närhet till medborgarna.

Många av familjerna som berörs av att Brickebackens BVC är stängd har sämre förutsättningar än andra att ta sig till andra vårdcentraler.

– Vi är ju medvetna att det är svårt och därför har vi prioriterat utifrån det. Vi känner ju familjerna och de som har svårast att ta sig blir ju omhändertagna på Tybble som är nära. Det är en buss och man kan gå av utanför. Det är inte inte några stora avstånd. De som har haft lättare att ta sig har kunnat ta sig till Adolfsberg. Vi har ju gjort en prioritering utifrån att det skall bli så smidigt som möjligt för de här familjerna naturligtvis, säger verksamhetschefen på Brickebackens vårdcentral Åsa Tagesson.

Bryter mot egna krav

I Region Örebro läns egna krav- och kvalitetsbok står det: I ett område med ökad vårdtyngd bör sjukskötersketiden och läkartiden utökas. Med ökad vårdtyngd kan menas stor andel föräldrar med utländsk bakgrund, stor andel förstabarnsföräldrar och låg utbildningsnivå. Idag efterföljs inte det i Brickebacken.

– Just nu gör det inte det i Brickebacken. Vi har omdisponerat de här barnen och deras föräldrar till andra vårdcentraler, men vi följer befolkningsutvecklingen väldigt noga och vi följer hälsovalets direktiv. Brickebacken kommer att ha både en vårdcentral och en barnavårdscentral igen som möter de behov vi ser, säger Karin Sundin (S), regionråd med huvudansvar sjukvård. 

”Oroväckande med stängningar”

Katarina Tolgfors (M), oppositionsråd har inte hört talas om att BVC i Brickebacken är stängd när SVT kontaktar henne.

– Generellt tycker jag att vi i oppositionen inte alltid får all information. Samtidigt är det väldigt oroväckande att det stängs avdelningar och vårdplatser på så många platser samtidigt. Vi i moderaterna kritiska över att majoriteten inte tagit tag i de här frågorna tidigare och ser till att vara en bra arbetsgivare åt vårdpersonalen, säger hon.

Hon tycker att det är en oroväckande utveckling.

– Det här är bara ytterligare en stängning i linje med BB Karlskoga och stängningen av psykintensiven i januari. Det är oroväckande på flera sätt, inte minst patientsäkerheten och arbetsmiljön för personalen. Det känns som tillfälliga lösningar blir allt mer permanenta, säger Katarina Tolgfors.   

Riskerar områdets status

Trebarnspappan Björn hoppas att BVC snart öppnar igen. Inte kanske så mycket för deras egen skull eftersom de med bil kan ta sig till andra ställen. Men när grundläggande samhällsservice försvinner riskeras områdets status.

– Det bor ju jättemycket människor i hela Brickebacken och Brickeberg och massor med barnfamiljer som måste byta vårdcentral och dels den logistiska biten med att behöva ta sig iväg med alla barn, men också trygghetsgrejen. Jaha, nu stänger de Konsum och BVC, samtidigt som det pågår politiska samtal om att eventuellt riva simhallen. Ska vi bo kvar i Brickebacken?

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

BVC håller stängt

Mer i ämnet