Tysslingesjön är norra Europas största rastplats för sångsvanar. Foto: Anders Nord / SVT

Sångsvanar får skjutas vid Tysslingen trots protester

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har beslutat att fem sångsvanar ska få skjutas vid Tysslingen. Beskedet möts av kritik från Närkes Ornitologiska förening.

En lantbrukare  i norra delen av Tysslingen ansökte för en tid sedan om skyddsjakt på 80 sångsvanar. Totalt stannar tusentals sångsvanar till vid Tysslingen varje år. Lantbrukaren beskriver hur de rastande fåglarna förstört delar av skörden.

Länsstyrelsen valde att begränsa skyddjakten till enbart fem sångsvanor.

Beslutet om skyddsjakt på sångsvanar är mycket ovanligt och har bara inträffat några enstaka tillfällen tidigare i Sverige.

Kritiska till beslutet

Närkes ornitologiska förening är kritiska till skyddsjakten.

– Här passerar 8 000 svanar varje säsong. De som är här i dag är inte här imorgon, säger Ronnie Lindqvist som är vice ordförande i Närkes ornitologiska förening, och fortsätter:

– Om man ska ha skyddsjakt är det för att skrämma bort fåglarna, och jag tror inte de har något kollektivt medvetande för de som skräms bort återkommer inte, utan det fylls på med nya svanar.

”Märklig situation”

Föreningen menar vidare att besöksnäringen kommer att ta skada av beslutet och att besökare lär ta illa vid sig när skyddsjakten sker.

– Det blir en märklig situation om vi står här och guidar samtidigt som man skjuter det vi guidar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.