Personer från 60 år och uppåt kan från och med idag boka tid på någon av länets vaccinationsmottagningar för vaccination mot covid-19. Foto: Jessica Gow/TT

Sänkt åldersgräns för vaccination

Uppdaterad
Publicerad

Få tidsbokningar från 65-plussare får regionen att släppa på personer från 60 år och uppåt. Också vårdpersonal som jobbar nära patienter erbjuds vaccin från och med idag, tisdag.

– Vi vet inte varför trycket minskat men vi måste använda alla doser och därför släpper vi på nästa fas parallellt med övriga, säger Inger Nordin Olsson, vaccinationssamordnare Region Örebro län.

Det var på regionens presskonferens på tisdagen som regionen informerade om att åldern sänks. Nu kan alltså personer i fas 3 som är 60-64 år, alltså födda 1961 och tidigare, boka tid för vaccination.

Coronaviruset i Örebro län

Vaccination av vårdpersonal som arbetar nära patienter återinförs efter ett beslut från regionens hälso- och sjukvårdsdirektör.

Astra Zeneca endast till äldre

På presskonferensen framgick också det att personer under 65 inte ska ha Astra Zenecas vaccin. Det beskedet lämnades av Folkhälsomyndigheten idag. Region Örebro län kommer att höra av sig till alla under 65 som fått den första sprutan och inväntar den andra.

– De ska ha en annan typ av vaccin, ett så kallat mRNA-vaccin och vi kommer att kalla dem.

Boka inte om tider

Den senaste tiden har många bokat om sina tider för den andra vaccinationssprutan.

– Gör bara det i undantagsfall, vädjar Inger Nordin Olsson.

I klippet nedan hör du mer om  bokningarna för dos 2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet