Mannen misstänks vara ledare för ett nätverk som sålt knark i Kumla. Det finns även kopplingar till tidigare beslag som polisen har gjort. Foto: Polisens förundersökning

Sänkta straff för utpekade medlemmar i knarknätverk

Publicerad

Flera av medlemmarna i Kumlanätverket som dömdes för olika narkotikabrott får lägre straff i hovrätten. För den utpekade ledaren sänks fängelsestraffet till ett år.

Sex män dömdes i oktober förra året för att ha ingått i ett narkotikanätverk i Kumla. De dömdes till fängelse från nio månader till två år och åtta månader.

Den nu 53-årige man som pekades ut som ledare för nätverket fick det längsta straffet. Men Göta hovrätt ändrar domen från grovt narkotikabrott till narkotikabrott. Straffet sänks till ett års fängelse.

Erkänner innehav

Anledningen är att man inte kan säkerställa att det funnits ett nätverk, och att 53-åringen varit dess ledare. Mannen erkänner dock att han haft knappt två kilo cannabis.

Ytterligare tre män får sänkta straff. Även i deras fall beror det på att hovrätten inte anser det bevisat att knarkhandeln varit organiserad i ett nätverk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer