Damkronornas målvakt Sara Grahn under en match mot Tyskland i ishockey-Vm tidigare i år. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sara Grahn om Damkronornas strejk: ”Vill bli respekterade som elitidrottare”

Publicerad

Samtliga uttagna spelare till svenska damlandslaget i ishockey, Damkronorna, har tackat nej till att spela femnationsturneringen i Finland som börjar i dag. Bakgrunden är, enligt Östansjöbördiga landslagsmålvakten Sara Grahn, bristande respekt från Svenska ishockeyförbundet, SIF.

Den 15 augusti skulle Damkronorna samlats för ett förberedelseläger på Bosön inför en femnationsturnering i Finland som pågår 20-25 augusti. Men 14 augusti meddelar hela den 43 personer tunga spelartruppen att ingen ställer upp för spel, och både lägret och Sveriges deltagande i turneringen ställs in.

Enligt Sara Grahn, som är född i Östansjö och har sina hockeyrötter i Hallsberg, handlar det om bristande respekt från Svenska ishockeyförbundet.

– Vi vill bli respekterade som elitidrottare och vi vill att förbundet börjar se på oss på det sättet, vilket vi inte tycker att de gjort de senaste åren.

Lämnat in kravlista

Missnöjet har funnits under ett antal år, men det är först under de senaste två åren som Sara Grahn och hennes lagkamrater börjat tänka på det ordentligt.

Spelarna har, via deras fackförbund SICO, lämnat in en kravlista till SIF. På den tio punkter långa listan nämns bland annat förlorad arbetsinkomst, reseförhållanden och respekt.

– Många tror att det bara handlar om ersättningen, men den största delen är att få respekt från förbundet, säger Sara Grahn.

Snabb lösning upp till förbundet

Först under dagen i dag har SIF:s ordförande Anders Larsson kommenterat Damkronornas strejk. Till SVT Sport säger han att förbundet behöver ta sig en ordentlig titt i spegeln, och att situationen är bekymmersam.

– Har han sagt så så kanske de inte är så nöjda med vad de gjort mot oss. Innerst inne vill vi ju representera Sverige, och jag hoppas att vi kan få till en lösning så fort som möjligt. Men det är upp till förbundet, säger Sara Grahn, och fortsätter:

– Vi gör det här inte bara för oss som har hållit på ett tag, vi gör det för de yngre spelarna och de kommande Damkronorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer