Schäfern mest populära hunden i länet – men familjen Haglund valde dvärgpudel

Uppdaterad
Publicerad

Schäfern är den populäraste hundrasen i Örebro län, enligt Jordbruksverkets statistik. Med Labrador retriever och Golden retriver på andra respektive tredje plats.

I Sverige finns två register över hundar och deras ägare, där det ena administreras av Svenska Kennelklubben och det andra av Jordbruksverket. Labrador retriever är den ras med flest nyregistrerade hundar enligt Svenska Kennelklubben med 2 667 nyregistreringar i landet i fjol.  Men i länet är alltså schäfern vanligast.

– Ja, i alla fall om man ser hur många som är anmälda till vårt djurregister. Det finns totalt 1005 schäfrar registrerade i Örebro län, säger Magnus Kindström vid Jordbruksverkets djurregisterenhet.

Molly – vanligaste hundnamnet

I Jordbruksverkets centrala hundregister, där alla hundar och deras ägare enligt lag ska registreras, finns nu totalt 919 000 hundar och 671 000 ägare. Ifjol fortsatte Bella vara det populäraste namnet i landet bland de hundar som registrerats under året, enligt Svenska Kennelklubben.

– Men Molly, ohotad etta ända sedan 2006, är fortfarande det vanligaste hundnamnet totalt sett i hundregistret, säger Magnus Kindström.

Jordbruksverkets tio-i-topplista över de vanligaste hundraserna i Örebro län:

1. Schäfer, 1005

2. Labrador retriever, 925

3. Golden retriever, 804

4. Jack Russel terrier, 802

5. Rottweiler, 607

6. Korthårig Chihuahua, 569

7. Bordercollie, 518

8. Cockerspaniel, 409

9. Långhårig Chihuahua, 362

10. Cavallier King Charles spaniel, 341

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.