I klippet pratar Per Söderlund, länsordförande för SD, om att partiet nu förbereder sig på att bli ännu större i länets kommuner efter nästa val. Foto: Sophie Olsson Rahlén SVT

SD förbereder sig på mer makt efter nästa val

Publicerad

Nu börjar Sverigedemokraternas landsmöte på Conventum i Örebro. Distriktsordföranden och riksdagsledamoten Per Söderlund känner vind i seglen och tror på reellt inflytande efter nästa val. Men fortfarande dras SD med flest avhopp från fullmäktige i Örebro läns kommuner.

Enligt SVT/Novus som presenterades i dag är partiet näst störst i opinionen med 21,5 procent.

– Det är skönt att vi fortsätter växa, vårt mål är att bli största parti och det är inom räckvidd, säger Per Söderlund.

I dag är partiet inte med och styr i någon kommun i länet, något han tror kommer att förändras efter nästa val.  

– Då är det viktigt att vi har folk som kan ta ansvar i nämnder, kanske till och med som ordförande. Därför kommer vi att hårdsatsa nästa år med utbildning av våra kandidater, säger han.

Flest avhopp från fullmäktige

Samtidigt som partiet räknar med större inflytande i länets kommuner är de fortsatt det parti med flest avhopp från fullmäktige. Hittills den här mandatperioden har 12 procent av Sverigedemokraternas ledamöter hoppat av, enligt uppgifter från Valmyndigheten.

– Det är en väldigt tråkig situation. Vi ska jobba hårt för att det inte ska upprepas nästa mandatperiod.

Enligt Per Söderlund handlar avhoppen bland annat om konflikter mellan ledamöter och att personer som inte tillhör partiet skrivit upp sig på valsedlarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.