Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Martin Uddén ska under fredagen uppträda med Gyalofonen dagen efter han testade den för första gången. Se i klippet vad han tycker om glasinstrumentet. Foto: Karl Bergholtz/SVT

Se musikerns reaktion på unika glasinstrumentet

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagskvällen öppnas dörrarna till Konstbunkern i centrala Örebro där det nya instrumentet Gyalofonen ska få stå i centrum. Konstverket är gjort i glas och är, enligt konstnären själv, den första av sin sort.

Skapare av Gyalofonen är glaskonstnären Jon Loxbo som har arbetat på projektet i flera år men nu har han även bjudit in musiker för att spela på den vid en offentlig konsert.

– Folk brukar bli häpna eller bara njuta, känslan av änglakör eller något sakralt, berättar Jon Loxbo stolt.

Han sätter stort värde i hantverket glasskivorna som han gör noggranna uträkningar av innan han smälter eller skär ut dem, för att inte behöva stämma dem i efterhand.

Premiärkonsert

Instrumentet består av 27 glasskivor som musiker Martin Uddén ska spela på, ackompanjerat av Göran ”Freddy” Fredriksson och Per Falkenström.

– Det liknar inte så mycket annat jag har spelat på i mina dagar som slagverkare, säger Martin Uddén när han testade instrumentet för första gången. Under torsdagen så träffades musikerna för att repa tillsammans och det var då första gången någon av de testade att slå på det, dagen innan själva konserten som hålls under fredagskvällen.

Se reaktionerna i klippet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.