Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra Fathia och Liban om hur kriminalitet och segregation påverkar deras vardag. Foto: Helena Yohannes Magnusson/SVT

Fyra röster om segregationen: ”Ditt öde är redan förutbestämt”

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

I valrörelsen utlovade alla partier lösningar på kriminalitet och segregation. Men personer SVT Örebro pratat med är kritiska mot att enbart negativa aspekter lyftes när det gäller socioekonomiskt svaga områden, och menar att det ökar fördomarna.

– Vilket område du kommer ifrån skapar en viss bild av vem du är, säger Liban Yassin Gibril, som bor i Brickebacken.

Hälsa, utbildning, chans till arbete, lika vård och skola kan påverkas av var du bor enligt Delmos, en myndighet med uppdrag att minska och motverka segregation.

Enligt kartläggningen är fyra områden i Örebro klassade som ”områden med stora socioekonomiska utmaningar”: Vivalla, Baronbackarna, Varberga-Oxhagen och Brickebacken.

Stigmatisering förvärrar

När människor inte möter personer med andra socioekonomiska förutsättningar finns risk för stigmatisering och segregation, enligt Delmos. Alla som SVT intervjuat tycker sig också ha mött fördomar i sin vardag på grund av var de bor.

Fathia Mountagi har bott i Vivalla i över 35 år. Hon menar att hon själv inte påverkas av fördomar, men att alla måste bidra till en förändring.

– Man pratar mest om att invandrare ska integreras, men måste tänka från andra hållet också. Kanske är vissa invandrare rädda för att ta kontakt. Det vore bra om också fler etniska svenskar tar den kontakten.

Förbjuder Vivallabesök

Två tonåringar från Vivalla berättar att föräldrar förbjudit deras vänner att åka till Vivalla på grund av oro:

– Vi vill inte må så här och känna att människor inte känner att vårt område är tryggt, för man vet ingenting när man inte ens varit här.

Kärleken till de egna bostadsområdena är påtaglig bland alla SVT pratar med.

– Jag älskar Brickebacken. Det finns inget annat område jag hellre skulle vilja bo i, säger Liban.

Starta klippet för att höra hur fördomar påverkar boende i Örebros socioekonomiskt svaga områden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Örebro län

Mer i ämnet