Foto: Johan Nilsson/TT

Senaste covidvaccinet finns nu på länets mottagningar

Publicerad

Vaccin mot covidvarianten omikron BA.5 finns nu på länets vaccinationsmottagningar. BA.5 är en variant som sprids lättare, enligt Region Örebro län.

Personer som i dagsläget rekommenderas att ta påfyllnadsdos är de som är 65 år och äldre, samt personer från 18 år som är i en riskgrupp.

Smittspridningen av covid-19 är just nu på en låg nivå. Men fortsatt rekommenderas äldre och personer i riskgrupper att vaccinera sig.

Du kan även välja att ta en påfyllnadsdos trots att du inte tillhör någon av dessa grupper.

Upphör vaccinera 12- till 17-åringar

– Är man inte inom åldersgruppen eller i riskgrupp får man ta det ändå, det är lite vad man känner för. Det är ett vaccin som är godkänt ner i alla åldrar så det ska vara säkert och bra. Men man ser ingen anledning till massvaccination längre, säger Erik Fredholm, vaccinationssamordnare.

Däremot avslutas vaccination av barn som är 12-17 år den 1 november, eftersom Folkhälsomyndigheten upphör med sin rekommendation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.