Sex personer åtalas för grovt bidragsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Sex personer i Örebro län åtalas nu, misstänkta för att under flera år ha lurat Försäkringskassan på drygt 12 miljoner kronor.

Sex personer åtalades på tisdagen vid Örebro tingsrätt misstänkta för grovt bidragsbrott. Personerna ska ha lurat Försäkringskassan på miljontals kronor.

– Det är en brukare som tillsammans med fem assistenter, påstår vi, har lurat eller vilselett Försäkringskassan och på det sättet fått assistansersättning om drygt 12 miljoner kronor under åren 2014-2021, säger Elisabeth Andersson, kammaråklagare.

Tre av de misstänkta har suttit häktade sedan februari i år. Det som talar för att det brott begåtts är enligt åklagarna bland annat att assistenterna befunnit sig på andra orter och i andra länder, samtidigt som de ska ha utfört assistans till brukaren.

Bevisningen som presenteras är omfattande. Den består bland annat av vittnesförhör med läkare och andra inom sjukvården, och flera filmer. Enligt åtalet finns en film som visar hur brukaren kör en bagagevagn lastad med tunga väskor på Arlanda flygplats.

– Det vi menar är att utredningen visar att den här brukaren har överdrivit sina fysiska begränsningar, säger Elisabeth Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.