Nu rivs de två silona på Aspholmen. Foto: Anders Nord/SVT

Silon ger plats för nybyggnation

Uppdaterad
Publicerad

Idag påbörjades den ett år långa rivningen av Lantmännens båda silon på Aspholmen. Planerna är att så småningom bygga kontorshus och bostäder efter det att rivningen är klar.

Med hjälp av en flaska Champagne som krossades mot den minsta silon gick startskottet för rivningen av de två silona som står på Aspholmen.

TV: Se hela inslaget här

Det var kommunalrådet Björn Sundin som svingade flaskan mot den ena silon som kommer att tas ner först. Vanligtvis brukar Björn vara med och inviga nybyggnationer men idag blev det istället en invigning av en påbörjad rivning.

LÄS MER: Hisnande utsikt – nu rivs Örebros högsta byggnad

– Den stora silon står så illa till att vi varken kan spränga eller använda oss av en kula, berättar projektledare Kim Dahl. Foto: Peter Comstedt/SVT

Rivs bit för bit

Att rivningen tar så lång tid som ett år beror på att de båda silona måste plockas ner bit för bit.

– Den stora silon står så illa till att vi varken kan spränga eller använda oss av en kula för att riva byggnaderna så det är därför som vi använder oss av grävmaskiner, säger projektledaren Kim Dahl.

Maskinen som används för rivningen når ungefär 45 meter och väger mellan 130 o 140 ton. Foto: Peter Comstedt / SVT

Stora schaktmassor

Det kommer ta tre till fyra veckor att riva den lilla silon och det blir ungefär 7200 ton schaktmassor som kommer användas till markutfyllnad på en återvinningsanläggning.

Som en Dinosaur

Maskinen som används för rivningen når ungefär 45 meter och väger mellan 130 och 140 ton och är utrustad med en betongsax som klipper sönder betongen.

– Den är som en Tyrannusarius rex som knaprar i sig byggnaderna, säger Kim Dahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.