Silvola tog brons i lina

Uppdaterad
Publicerad

Timo Silvola från Degerfors, tillsammans med hunden Puls, körde hem en bronsmedalj på SM i Draghund på lördagen.

Timo Silvola och blandrasen Puls som kör för Hällesfors BK var vårt lokala medaljhopp i Draghund inför tävlingarna under SM-veckan. Och på lördagen kammade han hem en bronsmedalj i linkörning.

De gick ut som nummer sex i startfältet och ganska snart stod det klart att Silvola hade chans på bronset, och så blev det alltså.

Vann gjorde Mikael Henriksson från Sundsvall med sin blandras Sarek.

Så fungerar draghund

Det finns tre olika klasser i draghund.

Släde 4-spann masstart: I släde tävlar herrar och damer i samma klass. Tävlingen inleds på torsdagen med en prolog med individuell start. Prologen är 5 km, vilket utgör ett varv i banan. Tiderna ur prologen anger placering i startfältet inför fredagens final. Finalerna körs som masstart och genomförs i två heat. Samtliga finalheat körs om två varv, första ekipage i mål vinner sin klass. För föraren handlar det bland annat om att styra spannet på bästa sätt genom snäva kurvor i hög hastighet och om att kunna lägga in spurter uppför branta backar. Renrasiga polarhundar och blandraser, så kallade alaskan huskies och hounds, är de vanligaste raserna som används i slädhundstil.  

Combined: Grenen tillhör nordisk stil vilket innebär att föraren åker med skidor efter hunden istället för med släde. Combined innebär att man har en masstart där hunden drar en pulka som föraren via en lina är kopplad till. 

Linkörning: Denna variant innebär att föraren åker skidor med hunden kopplad till sig via en lina. Tävlingen körs med individuell start. I den nordiska stilen räcker det inte med en snabb och stark hund för att kunna placera sig bra, föraren måste också vara en duktig fristilsåkare. Alla hundraser är välkomna och startfältet fördelas upp så att tävlande med hundar av samma kaliber hamnar i samma klass.

Källa: SM-veckan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SM-veckan Örebro 2015

Mer i ämnet