Foto: SVT

Sinfoniettan kan bli heltidsorkester

Publicerad

Heltidsjobb till Västerås Sinfonietta. Ja, det vill socialdemokraterna nu åstakomma. Detta efter att orkestermedlemmarna själva lyft frågan.

– Ja, det är ju väldigt glädjande för orkesterverksamheten. Då får vi möjlighet att spela ännu mer fin klassisk musik för en stor publik, säger Dag Celsing, Västmanlandsmusikens direktör.

I ett öppet brev till politikerna har medlemmarna i orkestern Västerås Sinfonietta själva lyft frågan om vilken tjänstegöringsgrad som partierna siktar på. I nuläget har musikerna en 60-procentig tjänst och frågan är tudelad mellan oppositionen och alliansen, enligt Anders Teljebäck (S).

Men eftersom orkestern ligger under kommunalförbundet Västmanlandsmusiken, som till 90 procent ägs av Västerås stad, och kommunens mål är att alla kommunanställda ska erbjudas heltidstjänster, så tycker socialdemokraterna att det är en självklarhet att Sinfoniettan också ska få heltidsjobb.

– Och det ska naturligtvis ske successivt och det har vi startat under den här mandatperioden med att vi har 60-procenttjänster, säger kommunalrådet Anders Teljebäck (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer