Foto: Johannes Weckström /SVT

Sinnrik konstruktion då – livsfarlig idag

Uppdaterad
Publicerad

På Bofors i Karlskoga står den kanon som en gång troligtvis har skjutit den granat som sedan början av 1900-talet har funnits vid herrgården i Dalkarlsberg. Om den är skarp är det så kallade tändröret, som fortfarande sitter kvar i bakstycket, en mycket farlig detalj som desarmeringen ska oskadliggöra.

Stefan Krol, vd för Bofors Test Center har konsulterats om granatens ursprung. I deras arkiv finns typen inte beskriven, eller dokumenterad.

Det är det som nu gjort att fem myndigheter är inblandade och att det tagit ett halvår att komma till skott för att förstöra granaten.

Granaten i Dalkarlsberg

Granatens karakteristika är inget som går att hitta i arkiven. En detalj är platsen på den bakre delan av granaten, där den så kallade gördeln suttit.

Bakstycket är delvis urskruvat. Hur det gått till är oklart, men Stefan har noterat detaljer som kan förklara varför.

Sprängmedlet var det som stoppades i först, innan bakstycket skruvades i. Någon har sannolikt haft för avsikt att försöka skruva ut det igen.

Det som var en synnerligen sinnrik konstruktion vid den tiden som tändanordning, kan idag vara något oerhört farligt. Det handlar om tändröret som sitter i mitten av bakstycket. Här visar Stefan ett tidstypiskt tändrör.

Om nu granaten, som det sägs, har hämtats från skjutfältet, vilket ansvar har Saab Bofors Test Center som idag använder skjutfältet? Hur hanterar de dagens granater som skjuts och inte detonerar som avsett?

Till sist, men absolut viktigast. Stefan Krol har en viktig uppmaning till de ”MÖP”:ar han kallar dem – Militärt Överintresserade Personer – som hittar saker som sticker upp på skjutfält. Rör inte!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granaten i Dalkarlsberg

Mer i ämnet