Från vänster: Susanne Gunnarsson, prisutdelare, Christian Dywik, stipendiat, Marie-Louise Forsberg-Fransson, ordförande Örebro läns idrottsförbund. Foto: Monika Bruhn/SVT

Christian Dywik sista som får Sören Gunnarssons stipendium

Uppdaterad
Publicerad

För tionde, och sista gången, delades Sören Gunnarssons stipendium ut på söndagen. Christian Dywik blev 2019 års stipendiat. Han är en person som haft många roller inom IF Nerike, Örebros största idrottsförening för teckenspråkiga personer.

”Christian Dywik är en sann inspiratör och viktig ledare inom IF Nerike”, så lyder en del av motiveringen till den person som får det sista stipendiet på 20 000 kronor från Sören Gunnarssons fond.

– När Sören Gunnarsson slutade som landshövding i Örebro län 2008 ville han inte ha kristallskålar eller andra prylar som tack, berättar Marie-Louise Forsberg-Fransson, ordförande i Örebro läns indrottsförbund. Nej, han ville hellre starta en fond för att främja kvinnlig idrott.

Det blev 200 000 kronor som skulle fördelas över tio års tid till välförtjänta insatser för främjande av kvinnlig idrott.

Första stipendiet delades ut 2010. Årets stipendiat, Christian Dywik, har fått många unga döva och hörselskadeade tjejer att engagera sig i flera idrotter.

Christian Dywik är född i Kalmar men flyttade till Örebro för att studera. Han är mycket engagerad i IF Närke som är Örebros största idrottsförening för teckenspråkiga personer.

– Lagledare, tränare, sportchef och allt möjligt. Och jag har spelat fotboll själv också, berättar han. Mitt mål med damidrotten är att de ska växa som lag inom futsal och fotboll men jag vill också att de ska bli fler inom andra grenar också.

Hela motiveringen, som Sören Gunnarsson hustru Susanne läser upp, kan ni höra i sin helhet i klippet nedan.

Här är alla årens stipendiater

  • 2010 Beata Falk, Hagaby GoIF (orientering)
  • 2011 KIF Örebro (fotboll)
  • 2012 Lindesberg Volley BK (volleyboll)
  • 2013 Örebro GF/KIF (gymnastik)
  • 2014 Girlfighters BK (brottning)
  • 2015 Kajsa Armborg, Örebro Hockey Ungdom/Leksands IF (ishockey)
  • 2016 Jenny Öster-Hall, Kumla Kampsportförening (para-judo)
  • 2017 Emilia Fahlin, Örebrocyklisterna (cykel)
  • 2018 Elisabeth Lithell, Hanna Wiss och Elin Östlund, KFUM Örebro Friidrott (friidrott)
  • 2019 Christian Dywik, IF Nerike (dövidrott)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.