I äpplet kan man sitta en stund men också spegla sig. Foto: Bigert & Bergström / Susanne Flink

Snart kan du sitta i ett äpple och se ut över kullen

Publicerad

Konstverket ”Äppletanke” blir det senaste i raden av offentliga konstverk i Örebro. Det tre meter höga äpplet kommer att placeras ska högst upp på Vivallakullen.

I slutet av 2018 kommer Vivallakullen i Örebro att krönas av ett jätteäpple.

Konstverket ”Äppletanke” av konstnärsduon Bigert & Bergström kommer att bli minst tre meter högt och göras i rostfritt stål.

– Att se sig själv i äpplets spegelyta, skratta för att sedan sitta ner och titta ut över staden och fundera över stort och smått är vår önskan med skulpturen, säger Lars Bergström som är en i konstnärsduon bakom förslaget.

Symbol för kunskap och hälsa

Under hösten 2017 fick yrkesverksamma konstnärer möjlighet att anmäla sitt intresse för uppdraget att skapa ett konsverk till Vivallakullen.

Enligt ett pressmeddelande från Örebro kommun gjordes valet av äpplet av juryn dels för att det är en symbol för kunskap och hälsa, men också för att konstverket samverkar fint med platsen.

Ska kasta solkatter

Juryn konstaterar också att ”man kan spegla sig själv och omgivningen i den blanka ytan och solen kommer få delar av skulpturen att lysa och kasta solkatter”.

– Det är roligt att juryn valt ett konstverk som jag hoppas kommer vara till glädje och inspiration för alla barn och ungdomar som är på kullen. Konst behöver också finnas på platser där vi vistas till vardags och skapar mötesplatsen, säger Ullis Sandberg (S), ordförande Programnämnd samhällsbyggnad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer