Under vintern har flera av Tåg i Bergslagens tåg varit i okörbart skick. Foto: SVT

SJ om tågkritiken: ”Vi jobbar hårt för att få igång trafiken”

Att Tåg i Bergslagens tåg inte trafikerat Laxå station utan ersatts av bussar det senaste har lett till kritik mot SJ. Orsaken är att flera tåg inte varit kördugliga.
– Om inget oförutsett händer så ska vi vara tillbaka i trafik inom kort, säger Martin Drakenberg, affärschef för Tåg i Bergslagen.

Vintern har varit tuff för Tåg i Bergslagen med flera tåg som inte är kördugliga.

– Just nu har vi en ganska tråkig fordonssituation med många fordon på verkstad. Vintern har tagit hårt och det har varit många älgolyckor, säger Martin Drakenberg, affärschef för Tåg i Bergslagen.

– En krock gjorde bland annat att vi fick byta hela hytten. Vi har helt enkelt inte hunnit ikapp med att laga de tåg som gått sönder och det har lett till att vi fått ställa in turer.

Praktiskt med ersättningsbussar i Laxå

Istället för att göra akutförändringar valde SJ istället att dra in Tåg i Bergslagens turer i Laxå. Att det blev just Laxå beror på att det är en ort där det är lätt att sätta in ersättande bussar och att stationen trafikeras av andra tågbolag. I övriga områden finns inte den möjligheten på samma sätt.

– Det ska man veta också, att har man ett länskort så kan man åka med de andra tågbolagen också. Men så klart, det blir ju en reducering i trafiken och det är tråkigt när det blir såhär.

Rullar snart som vanligt

I verkstaden jobbar de nu på för fullt för att få tågen i trafik igen och samtidigt underhålla de som rullar. Inom kort ska tågen rulla som vanligt i Laxå – om inget oförutsett händer.

– Förra gången jag gav en exakt prognos skedde en ny viltolycka så då sköts det upp på nytt. Men vi jobbar hårt för att tågen ska komma i trafik igen, det är ju vår uppgift.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer