Magnus Gislason, Sjöräddningen Hjälmaren, är beredd på ovanligt många larm i sommar. Foto: SVT

Sjöräddningen rustar för intensiv sommar

Publicerad

Coronakrisen har gjort att många som annars åker utomlands nu istället skaffat båt. Och med många nya och ovana båtägare väntar mer jobb än vanligt för Sjöräddningssällskapet.

Sjöräddningen har en station vid Hampetorps båthamn och på Vinön som tack vare ett 20-tal frivilliga har ständig beredskap. En normal säsong gör man ett 50-tal utryckningar för att hjälpa båtägare som hamnat i någon form av nöd ute på Hjälmaren.

Oftast rör det sig om enklare problem, som bensinstopp eller motorhaverier. Men det händer också allvarliga olyckor där sjöräddarna ofta är först på plats.

Coronaviruset i Örebro län

– Man får vara beredd på att allt kan hända när man rycker ut på ett larm, säger Magnus Gislason befälhavare på Sjöräddningssällskapet Hjälmaren.

Trots att sommaren knappt börjat har man redan märkt av det ökade intresset för båtliv. Många som annars firat semester utomlands har, på grund av coronakrisens verkningar, valt att skaffa båt till årets semester.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet