Foto: Örebro kommun

Sju partier överens om förtroendeposter i Örebro kommun

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen meddelade sju partier i Örebro att en överenskommelse uppnåtts om platser i nämnder och styrelser under den kommande mandatperioden.

Partierna som kommit överens om hur platser i nämnder och styrelser skall fördelas i kommunen är Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet.

– Syftet är att få en mer rättvis fördelning av platser i nämnder och styrelser som tar hänsyn till partiernas storlek, förklarar Kenneth Nillson (S), gruppledare för Socialdemokraterna i Örebro kommun.

Uppgörelsen påverkar inte den tidigare överenskommelsen mellan S, C, KD och V.

– Initiativet har inte kommit från Socialdemokraterna. Vi har varit trygga med vårt arbete. Men det har funnits en drivkraft från andra att skapa bra förutsättningar när nya samtal har förts, säger Kenneth Nilsson (S).

Inget politiskt samarbete

Moderaterna understryker att det inte handlar om ett politiskt samarbete, utan om en praktisk fördelning platserna.

– Det handlar om att alla partier ska få ett proportionellt inflytande i förhållande till antalet mandat i fullmäktige, så att de kan ta tillvara sina väljares intressen på ett ändamålsenligt sätt, säger Anders Åhrlin (M), gruppledare.

Miljöpartiet, som tidigare stått utan poster, är nöjda med att de nu får platser att fördela.

– Det här har varit en överenskommelse som har varit väldigt viktig för oss. Det har ju funnits två stora partigrupper med S, C, KD och V och M och L som redan kommit överens om valsamverkan. Så just den här större valsamverkan har varit en förutsättning för oss som parti att säkra inflytande i nämnder, säger Niclas Persson (MP).

Speglar valresultatet

Enligt Kristdemoraterna betyder överenskommelsen att valresultatet nu bättre kommer speglas i fördelningen.

– Med kartellen återför vi utgången till det valresultatet gett från början. En kartell kan ju förändra storleksordningen, men när de här kartellerna har bildats nu – sjupartikartellen och tvåpartikartellen – då är vi tillbaka till det valresultat vi har egentligen, säger Lennart Bondeson (KD).

Sverigedemokraterna får en ordinarie ledamotplats i varje nämnd och en ersättare till varje nämnd med över 15 ledamöter. Det här är förenligt med valresultatet.

– Vi ger de det inflytande som de har rätt till enligt valresultatet. SD har en plus en och kan dela med sig till Örebropartiet, vilket de säkert kommer att göra. Men man ska veta att Örebropartiet inte har någonting av egen kraft med två mandat, säger Lennart Bondeson (KD).

– De har i förhållande till mandatfördelningen en ordinarie nämndplats och en suppleant att utse och nu är det upp till Sverigedemokraterna att förklara för sina väljare om någon av förtroendeposterna hamnar hos Örebropartiet, säger Kenneth Nilsson (S).

Nästa steg handlar om ett formellt beslut i kommunfullmäktige om att utse kommunstyrelsen nästa vecka.

Parallellt arbetar partiernas valberedningar med att utse personer till olika poster och i december väntas fullmäktige fatta slutgiltigt beslut om platserna i nämnder och styrelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.