Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Örebro län. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT, Emil Nylén Danielsson/SVT

Sjukhusdirektören om allvarliga vårdläget

Uppdaterad
Publicerad

Aldrig tidigare under pandemin har så många covidpatienter vårdats på sjukhus i länet. Under tisdagen noterades en ny topp i antalet sjukhusvårdade, med 86 patienter.

–  Läget är tyvärr allvarligt igen, säger Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör.

På tisdagen vårdades 86 covidpatienter på länets tre sjukhus. Det är den högsta noteringen sedan pandemin startade. Sedan slutet av februari har antalet patienter som behöver vård ökat stadigt.

– Det här är den tredje pandemivågen som vi är i. Vi ser att det är en högre belastning på sjukvården än det var förra våren, säger Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Örebro län.

Coronaviruset i Örebro län

Enligt Claesson har regionen möjlighet att ta emot 80 covidpatienter och 22 intensivvårdspatienter. I dag vårdas 66 personer på vårdavdelning och 20 personer får intensivvård.

Blir läget ännu värre har regionen ett plan för att skala upp antalet platser genom att övrig vård får stå tillbaka.

I klippet: Jonas Claesson ger ett positivt besked om prognoserna för belastningen på vården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet