Foto: svt

Skadliga kemikalier en del av barns vardag

Uppdaterad
Publicerad

Kunskapen om kemikalier i barnens närmiljö ska öka och därför satsar Örebro läns landstinget på information till barnavårdcentraler, mödravårdcentraler och föräldrar.

Katja Hagström är yrkeshygieniker och arbetar på Arbets- och Miljömedicin på Universitetssjukhuset i Örebro bland annat arbetat med frågor som rör kemikalier och resistenta bakterier. Nu ingår hon i den grupp i landstinget som jobbar med att synliggöra farliga kemikalier i småbarnsmiljöer. Och kemikalier finns överallt men det är dom farliga som behöver belysas bättre.

Plastleksaker är bara några av dom saker som småbarn kommer i kontakt med och många av dom innehåller fortfarande ftalater. Det är kemiska ämnen som är välkänt farliga för vår hälsa och miljö.

Kemikalierna i vardagen

Ftalater används i plastgolv, färger, limmer, tätningsmedel, kablar, matförpackningar, tapeter, sandaler, suddgummin, tryck på tröjor och som bärare av parfymer. Och ftalaterna gör att plast blir mjuk och böjlig. Trots att ftalater inte är tillåtna att ha i plastleksaker så finns dom där ändå.

– Producenterna följer inte alltid reglerna, säger Katja Hagström. Stickprov har gjorts som visar att även certifierade leksaker kan innehålla ftalater.

Hon säger att det är ett långsiktigt arbete med att förankra kunskaper  i  primärvården om  kemikalier. Vilka som är farliga och vilka som inte är det. Och  det handlar om att sprida kunskap om hela miljön kring barnet.

– Städning är en av dom viktigaste faktorerna för i damm hamnar och samlas mång olika kemikalier. Vi funderade länge på om vi skulle prata om städning med tanke på att småbarnsföräldrar ofta har dåligt samvete ändå men vi kände att vi måste berätta om kemikalier och damm, säger Katja.

Strax före jul gjordes en enkät på alla BVC-mottagningar och den visar att 60% av BVC-sköterskorna har fått frågor om kemikalier från småbarnsföräldrarna. Det är alltså en av dom saker som småbarnsföräldrar vill veta mer om.

Hur kommer det fortsatta informationsarbetet med kemikalier i barnens vardag att se ut ?

– Vi funderar på om man kan göra appar om dom här frågorna och mer lättillgänglig information på Sveriges landstings hemsida, 1177.se, säger Katja Hagström, men vi är precis i början på det arbetet så vi får se hur det blir.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kemikalierna i vardagen

Mer i ämnet