Foto: SVT

Skattekris för nya Fenix

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen KRIS i Örebro har lagts ner och blivit en ny förening, men nystarten kunde ha varit bättre. Skatteverket har krav på obetalda skatter på över 100 000 kronor.

Den nya föreningen heter Fenix 019 och ska drivas av i stort sett samma personer som KRIS-avdelningen och de ska ha samma verksamheter. På olika sätt ska de hjälpa kriminella som vill tillbaka till samhället.

Örebro kommun ser positivt på nysatsningen.

– De har gjort en väldigt bra verksamhet när det gäller föreningsverksamheten så vi tycker det är bra att de startar igen, säger Sigvard Sundkvist (KD), orförande i föreningsutskottet i Örebro kommun.

Men det inte utskottets ordförande inte vet är att KRIS som blivit Fenix 019 har krav från Skatteverket på utebliven skatt. Det handlar om beskattningsbara förmåner till de anställda som lån till bland annat Fenix 019:s ordförande Steve Holm på 185 000 kronor, bensin, bilförsäkring, körkortsutbildning och fri bil. Skatteverket vill ha in obetald skatt på mer än 100 000 kronor.

Ingen på Fenix 019 vill ställa upp på intervju. Men ordförande Steve Holm säger att Skatteverkets beslut ska överklagas.

Senaste året fick KRIS 440 000 kronor av kommunen. Frågan är om den nya föreningen vinner politikernas förtroende.

– Vi måste titta på det här. Finns det skatteskulder med i bilden, hur löser man det och vilken plan har man med den nya verksamheten, säger Sigvard Sundkvist.

Dessutom rapporterar P4 Örebro att Folkhälsoinstitutet överväger att kräva tillbaka flera miljoner kronor som nedlagda KRIS i Örebro fått i bidrag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer