Foto: Arkivbild

Skickade utredningar med känslig information med post – USB-minne försvann

Uppdaterad
Publicerad

Ett USB-minne och utskrifter med flera känsliga utredningar om familjehemsplacerade barn skickades av stiftelsen Bergslagsgårdar till Örebro kommun per post. Men på vägen har kuvert av oklar anledning öppnats och minnet är nu på villovägar.

Det var i början av juli som ett kuvert postades med utskrifter av tre utredningar om ett familjehemsplacerat barn från stiftelsen Bergslagsgårdar till Örebro kommun. Stiftelsen hade fått i uppdrag att sköta utredningen, eftersom kommunen inte kunnat göra det av sekretesskäl.

I kuvertet fanns även ett annat mindre kuvert med ett USB-minne med samma innehåll. När brevet anlände till kommunen någon vecka senare saknades USB-minnet, då båda kuverten var uppslitna.

Ändrade rutiner

Enligt den Lex Sarah-anmälan som stiftelsen upprättat finns risk att obehöriga därmed kan komma över känslig information om tre barn och deras anhöriga.

Stiftelsen uppger nu i anmälan att de ändrar sina rutiner efter händelsen.

Vi kommer framledes inte skicka utredningar vi fått i uppdrag att utföra av socialtjänsten, varken i pappersform eller på USB. Dessa kommer istället överlämnas fysiskt till ansvarig person på socialtjänsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.