Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur jobbar regionen för att minska förskrivningarna av opioider? Maria Palmetun Ekbäck, överläkare och verksamhetschef för läkemedelscentrum på Region Örebro län, förklarar. Foto: Philip Naskret/SVT

Så mycket opioider skrivs ut i Örebro län – skillnader mellan kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

Trots att sjukvårdens förskrivning av opioider generellt minskat över tid så finns skillnader mellan olika kommuner i länet. Det visar siffror som SVT begärt ut från Region Örebro län.

– Vi vet att socioekonomiska faktorer spelar roll, säger Maria Palmetun Ekbäck, chef för läkemedelscentrum.

USA har drabbats av en skenande opiodkris och Region Örebro län har arbetat för att minska förskrivningen av läkemedlen. Förutom att patienten kan utveckla en beroendeproblematik så finns även risker med biverkningar, som exempelvis hormonpåverkan.

Men att trappa ner opioider är inte helt enkelt.

Svårt att förklara

Enligt Maria Palmetun Ekbäck kan det vara svårt för sjukvården att förklara att smärtan patienten känner kan bero på något annat än kroppslig smärta.

– Det kan bero på oro, en ångest eller trauman man varit med om, och så lägger man det i kroppen, säger hon.

Samtidigt uttrycker Maria Palmetun Ekbäck en oro för att opioider får dåligt rykte och att läkare inte kommer att våga skriva ut läkemedlen alls.

– Det blir inte bra för patienterna heller. Man ska inte felanvända utan använda på rätt sätt. Opioider ska endast användas för korttidsbruk, säger hon.

Förskrivningar gick upp

Hur mycket förskrivningarna minskat skiljer sig mellan kommuner i Örebro län.

I Hällefors gick opioidförskrivningarna till och med upp för några år sedan, från 39 250 dygnsdoser per kommuninvånare 2018 till 44 646 dygnsdoser år 2020.

Hör mer om det i klippet ovan och om hur regionen arbetar med att minska förskrivningarna.

Måttet som används i statistiken för opioidförskrivningarna är definierad dygnsdos (DDD). Världshälsoorganisationen (WHO) fastställer DDD för respektive läkemedel och det är en förmodad genomsnittlig dygnsdos när läkemedlet används av en vuxen.

Statistiken som SVT Nyheter Örebro fått ut från Region Örebro län grundar sig på data från apotek över opioider som hämtats ut på recept av patienter folkbokförda i kommunen. Den omfattar därför olika vårdgivare (vårdcentraler, privata läkare osv).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer