Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg/TT

SKL: ”Landet behövde en förändrad lagstiftning”

Publicerad

Lagen som infördes 2018 handlar om att patienter inte ska fastna på sjukhus när de är utskrivningsklara. Att antalet dagar där personer blir kvar på sjukhus minskat, är positivt. Det menar Maj Rom, projektledare på Sveriges kommuner och landsting.

I korthet syftar lagen som infördes 2018 till att underlätta för patienter som behöver fortsatt vård och omsorg i hemmet, efter att de blivit utskrivna från sjukhus. Det handlar också om att personerna inte ska bli fast på sjukhus när behandlingen är färdig.

– Det man gör nu är att man har ändrat på processen så att utskrivningen börjar vid inskrivningen, så att man hela tiden ska ligga steget före och tillsammans med patienter bestämma hur den fortsatta vården ska ske, säger Maj Rom, som arbetar som projektledare på Sveriges kommuner och landsting.

Färre vårddagar

Enligt Maj Rom på SKL har lagen haft stor effekt, hon berättar att andelen vårddagar, där personer som blivit kvar på sjukhus efter att de är utskrivningsklara, minskat med 47 procent 2019, jämfört med 2017 inom somatisk vård. Man har då jämfört årens första fyra månader.

– Det är positivt ur många synvinklar om det är några dagar man inte behöver vara på sjukhus, när vården på sjukhus bestämt att man kan åka hem och det som sjukhuset ska göra är avklarat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.