Foto: TT/Stina Stjernkvist

Ny rapport – tufft för kommunerna nästa år

Uppdaterad
Publicerad

De ekonomiska utmaningarna blir allt tuffare för kommuner och regioner. Nu måste kommunerna effektivisera, menar deras egen organisation.

– Vi har länge sett att 2020 blir ett ansträngt år för kommunsektorn. Skatteintäkterna kommer att öka väsentligt långsammare än de har gjort de senaste åren samtidigt som trycket från en ökande andel barn och äldre är stort. Det här kommer att kräva att kommuner och regioner förändrar arbetssätt och utvecklar sina organisationer, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL.

90 beräknas gå med underskott

Många kommuner och regioner har det tufft ekonomiskt både i Sverige och i Örebro län. Något som idag bekräftades när Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, släppte sin höstrapport.

Ungefär 90 av Sveriges 290 kommuner räknar med att gå med underskott i år. De största kommunala underskotten kommer bland annat från individ- och familjeomsorgens verksamheter, hemtjänsten, försörjningsstöd och funktionshinderområdet. Det pågår ett omfattande förändrings- och effetiviseringsarbete.

Behöver vidta åtgärder

Nora kommun försöker minska sitt beräknade underskott på 12 miljoner kronor i år genom att ha påbörjat ett förändringsarbetet. Det är bara en av flera kommuner i Örebro län som har ekonomiska problem.

SKL anser att kommuner och regioner måste vidta olika åtgärder för att säkra en god välfärd genom att:

  • effektivisera bland annat med förändrade och nya arbetssätt genom till exempel digitalisering
  • arbeta med förebyggande hälsa för befolkningen. Sundare levnadsvanor anses kunna förebygga några av sjukvårdens mest kostsamma sjukdomar.
  • öka sysselsättningsgraden och förlänga arbetslivet. Vi står inför stora pensionsavgångar och ökad efterfrågan på välfärdstjänster som gör att kommuner och regioner behöver rekrytera många nya medarbetare de kommande åren. För att klara det menar SKL att man behöver öka sysselsättningsgraden genom att införa heltid som norm samt ge goda förutsättningar för fler att förlänga arbetslivet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.