Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Granbarkborren borrar sig in i granarnas bark, precis som namnet antyder. Foto: Skogsstyrelsen/SVT

De förbereder sig inför invasionen av granbarkborre

Publicerad

Den lilla insekten granbarkborre gör stor skada på skogen. Den trivs bland torra granar och spred sig från södra Sverige upp till Örebro län i samband med den långvariga torkan. Nu informerar Skogsstyrelsen om hur skogsägare ska agera inför en kommande säsong av granbarkborrar.

Skogskonsulenten Emil Hjerpe skär loss en bit bark från ett angripet träd och visar upp för deltagarna på informationsträffen.

– Man ska kolla efter borrmjöl, det ser ut som kaffepulver som kommer ut ur trädet, säger han.

Omkring femton personer har trotsat det snöblandade regnet och följt med ut i skogen utanför Glanshammar för att lyssna till information från Skogsstyrelsen.

Ger sig på stressade granar

Emil Hjerpe och hans kollega Monica Pettersson har tagit med deltagarna till en plats där granbarkborren invaderade förra sommaren. Det är intill en hyggeskant, där äldre granar växer. Granarna blev torkstressade i somras, vilket gav granbarkborren bra förutsättningar för att borra sig in innanför barken och slå läger.

– De drar sig till sådana här bestånd som är lite extra utsatta, säger Emil Hjerpe.

Kryper fram i maj

Den lilla insekten orsakade förluster för miljardbelopp förra sommaren. Den varma sommaren gjorde att den svärmade två gånger förra året istället för en, och där med fördubblade sin förökningstakt. När temperaturen är omkring 18 grader tycker granbarkborren att det är lagom att börja svärma.

– Det är en stor population som är nedgrävd i marken nu och sitter under barken på en del granar, säger Emil Hjerpe.

Nyligen utsåg Skogsstyrelsen delar av Örebro län till bekämpningsområde eftersom att det troligen kommer att bli en ökning av granbarkborren även i år.

Svårt att få hjälp

Ett problem i bekämpningen av granbarkborren är att det är svårt att få hjälp med att avverka skadade träd. Det bekymrar många av de skogsägare som Emil möter på informationsträffarna.

– Man är orolig och framför allt lite uppgiven just för att det är långa kötider för att få en avverkningsmaskin ut till sin skog. Men det är det läget vi har, det är ingenting som går att göra något åt egentligen, säger Emil Hjerpe.

Det går dock att bekämpa granbarkborrar på annat vis.

– Man kan göra en del saker med motorsåg, men det är tidskrävande, säger Emil Hjerpe. 

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kika in i barkborrarnas kärleksliv tillsammans med naturvårdsförvaltaren Mikael Burgman i videon ovan. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer