24 man från räddningstjänster i två län har arbetat med att släcka elden i Tivedens nationalpark. Arkivbild Foto: Fredrik Persson / TT

Skogsbrand i nationalparken Tiveden

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt på onsdagsmorgonen utbröt en brand i Tivedens Nationalpark. Sammanlagt har 24 man från räddningstjänster i två län arbetat med att släcka elden.

Under tidiga morgontimmarna på onsdagen utbröt en brand i nationalparken Tiveden i Laxå kommun.

Jan-Erik Hagelin som bor norr om Motala upptäckte branden när han såg en stor rökpelare över Tiveden.

– Jag larmade redan vid tiotiden på kvällen och hjälpte räddningstjänsten att hålla koll på branden till 01:30, berättar han för SVT Örebro. Då kunde jag inte längre se något för mörkret. 02:40 fick jag SMS från räddningstjänsten som hittat branden.

Brandmän från två län

Brandplatsen visade sig vara vid Abborrasjön och initialt ryckte brandmän från Västra Götaland ut.

– När de upptäckte att branden låg i vårt område begärde de också förstärkning från oss, säger inre befäl på Nerikes Brandkår Bo Johansson.

Sammanlagt fanns 24 personer på plats och 04:30 kunde man konstatera att branden var under kontroll.

– Västra Götaland har lämnat men vi är kvar och kommer att skicka ner ytterligare styrkor för eftersläckning, förklarar Bo Johansson. Vi räknar med att vara kvar under ett dygn till.

Räddningstjänsten uppskattar att en yta av tre hektar har brunnit i området vid sjön.

Orsaken till branden är oklar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.