Tre helikoptrar är på plats vid branden. Foto: Frida Danielsson/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Skogsbrand bekämpas med helikoptrar

Uppdaterad
Publicerad
25 personer fortsätter bevaka den skogsbrand som härjat utanför Bocksboda, strax utanför Närkes Kil, nordväst om Örebro. Branden uppges vara inringad och under kontroll.

Larmet inkom strax innan klockan fem på söndagseftermiddagen och branden uppgavs då vara omkring en kvadratkilometer stor.

Släckningsarbetet har pågått sedan söndagen och brandkåren har haft problem med att få elden under kontroll.

– Det är svårt att ta sig fram på platsen och vanligt arbete med slang är inte tillräckligt, säger Tobias Frohm, inre befäl vid Nerikes brandkår.

Helikoptrar på plats

Räddningstjänsten har ringt in helikoptrar som ska hjälpa till med släckningsarbetet.

Redan under söndagen var två helikoptrar på plats och på måndagen fick räddningstjänsten förstärkning av en tredje helikopter, den från militären. Helikoptrarna hämtar vatten från Fagerbosjön som ligger precis intill det område där elden härjar.

Under måndagseftermiddagen kunde två av helikoptrarna skickas hem.

Hemvärnet kallas in

Ett tjugotal brandmän arbetade med branden under måndagen, och hemvärnet kommer också ta sig till platsen för att hjälpa till med släckningsarbetet.

Under måndagsmorgonen kontrollerades brandens storlek från en av helikoptrarna.

– Elden har spridit sig något i östlig riktning, bort från den närliggande sjön, under natten och förmiddagen, säger Bo Johansson, inre befäl vid Nerikes brandkår.

Brand i nytt område

Under måndagen upptäckte en av helikopterpiloterna att branden spridit sig till ett nytt område, men där kunde elden snabbt släckas genom vattenbombning.

Nerikes brandkår uppger att runt 25 personer kommer att finnas på plats under natten mellan måndag och tisdag för att bevaka brandområdet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer