Alexandra Royal (C), Ullis Sandström (S), Kenneth Nilsson (S), Per-Åke Sörman (C), Lennart Bondeson (KD), Marie Magnusson (KD) Foto: Kristofer Ström / SVT

Skolan främsta prioritet för Örebros politiker

Uppdaterad
Publicerad

Fler vuxna i skolan och fler elever som klarar gymnasiet – när Centerpartiet, Socialdemokraterna och Kristdemokraterna i Örebro presenterade sin gemensamma valplattform var det skolan som fick störst utrymme.

När de styrande politikerna i Örebro på tisdagen presenterade vilka områden de vill prioritera var det skolan som stod överst på listan. Och det handlar inte bara om att fler barn i kommunen ska klara grundskolan.

– Att klara målen för att ta sig in på en gymnasieutbildning och sen fullfölja densamma, är oerhört viktigt sett till framtida möjligheter på arbetsmarknaden och för vidare studier. Därför kommer vi fortsätta satsa på bland annat tidiga insatser, elevhälsan och att avlasta lärare genom att anställa andra kompetenser så att lärare kan koncentrera sig på det pedagogiska uppdraget, säger Marlene Jörhag (KD), tillträdande kommunalråd, i ett pressmeddelande.

Sysselsättning för alla, en kommunekonomi i balans, minskade klyftor och en utbyggnad av välfärden presenterades också som viktiga områden.

Fem frågor extra prioriterade

Och att de tre partierna, Socialdemokraterna, Centern och Kristdemokraterna, ska hålla sams i det framtida arbetet rådde det under tisdagen inga tveksamheter kring.

– Vi är trygga med var vi har varandra både i frågor där vi står nära varandra och där vi tycker olika. De samtal som har lett fram till den här politiska plattformen har därför varit öppna och konstruktiva, säger Kenneth Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

I samband med majoritetens presskonferens vid natursköna Rävgången presenterade styret fem områden som kommer vara extra prioriterade. Det handlar förutom om skolan även om att minska klyftorna i Örebro, öka sysselsättningen, utveckla välfärden och ha ordning i ekonomin.

Fler kan anställas redan under utbildning

Konkret betonade Kenneth Nilsson (S) att kommunen måste agera kreativ inom dessa områden för att lyckas. Inte minst inom de arbetsmarknaderna där det råder brist på personal.

-  Vi måste vara uppfinningsrika när det handlar om att rekrytera. Vi ska skapa ett rekryteringscenter med fler lokala experter på rekrytering. Vi ska också skapa bättre förutsättningar i arbetsmiljön. Folk som jobbar hos oss ska få bestämma mer själva och där vill vi samarbeta med de fackliga organisationerna. Sedan vill vi testa andra metoder i större utsträckning än vad vi gör idag för att anställa under studietiden. Det bygger på att människor vill göra det, men det bygger också på att vi som kommun måste pröva oss fram hela tiden, säger Kenneth Nilsson, i ett pressmeddelande.

Fler punkter ur den politiska plattformen för 2018-2022

  • Örebro kommuns politik för att få fler i jobb ska utvärderas och arbetas om under mandatperioden
  • Alla unga arbetslösa som är i behov av försörjningsstöd aktivt stöd och hjälp från första dagen för att komma i egen försörjning
  • Arbetet med att erbjuda ekologisk och mer närproducerad mat inom den kommunala verksamheten ska intensifieras
  • Andelen byggnationer i trä inom kommunkoncernen ska öka
  • Andelen timanställda inom kommunen ska minska till förmån för tillsvidareanställningar
  • Vi ska under denna mandatperiod fortsätta jobba med och informera om möjligheten till intraprenad som ett sätt att öka möjligheten till medarbetarinflytande
  • Örebro kommun ska vara drivande i att stärka samverkan mellan kommunen, regionen och universitet kring arbetet med Örebro som Europas teckenspråkshuvudstad
  • Svenskt teckenspråk ska fullt ut behandlas som ett minoritetsspråk inom Örebro kommun
  • Örebro kommun ska även fortsättningsvis ta sin del av ansvaret för Sveriges flyktingmottagande
  • Vi vill bygga nya och rusta upp motionsspår och spontanidrottsplatser som kan fungera som mötesplatser för unga, gamla, flickor och pojkar
  • Open art ska fortsätta att genomföras vartannat år
  • Sex- och samlevnadsundervisningen ska förbättras genom hela skolsystemet
  • Örebro kommun ska verka för att en AI-inriktning införs i den kommunala gymnasieskolan
  • Vi ska arbeta mot en nollvision för hemlöshet i Örebro kommun
  • Målet är att det ska byggas minst 4000 nya bostäder under mandatperioden

Källa: Politisk plattform 2019-2022

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.