Foto: SVT

Skolan i Finnerödja – fortsatt het fråga

Uppdaterad
Publicerad

Inför valet 2014 var frågan om Finnerödja skolas framtid het. Dåvarande oppositionen, med Krisdemokraten Bo Rudolfsson i täten, drev frågan om skolans framtid till en valfråga och vann tillslut valet. I dag är skolan fortfarande ett aktuellt ämne för bygden.

På torsdagskvällen var invånarna i Finnerödja inbjudna till en medborgardialog i skolans lokaler. Politikerna lyfte fram två förslag som de just nu tittar på – om skolan ska totalrenoveras eller om det ska byggas en ny.

En av dem som var på plats på mötet var Mikael Gustafsson. Han har barn som tidigare gått på skolan.

– Vid en nybyggnad skulle man vilja att det satsas, och då på en F-6 skola, säger han.

Het valfråga

I dag går eleverna från årskurs F-5 på skolan. Inför valet 2014 var frågan om skolans framtid het. Ett beslut att flytta elever i årskurs 4-6 till Laxå hade väckt ilska hos föräldrar. Bo Rudolfsson (KD), som i dag är kommunstyrelsens ordförande i Laxå, sa då:

– För Kristdemokraterna kan jag svara, att precis som det står på valaffischerna, snarast möjligt ska årskurs fyra, fem och sex tillbaka till Finnerödja skola.

”Jag vågar inte lova”

Nu har det gått två år sedan valet, elever i årskurs 4-5 går återigen på skolan, och en del av vallöftet har infriats. Men om eleverna kan gå kvar till årskurs 6 på Finnerödja skola kan Bo Rudolfsson (KD) inte svara på i dagsläget.

– Det är helt beroende på om vi tar beslut om tillexempel ombyggnad. Då kan man inte alls gå i skolan. Då måste alla elever flyttas till någonting annat medan man bygger om. Det är den situationen vi står i, så jag vågar inte lova i dagens läge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om Finnerödja skola

Mer i ämnet