Åsa Borulf, skolöverläkare på Elevhälsan i Örebro kommun. Foto: Anders Nord/SVT

Skolöverläkare om Bris-rapport: ”Växande problem med psykisk ohälsa”

Uppdaterad
Publicerad

I dag släppte Bris, Barnens rätt i samhället, en ny rapport som konstaterar att allt fler barn och unga kontaktar dem om våld, övergrepp, kränkningar och allvarlig psykisk ohälsa.
– I Örebro ser vi också ett växande problem med psykisk ohälsa, säger Åsa Borulf, skolöverläkare på Elevhälsan i Örebro kommun.

En slutsats är att barns utsatthet i skolan har ökat och att många barn upplever att vuxna inte ser, lyssnar eller förmår stötta.

– Vi följer barns hälsa sedan många år med olika sätt att mäta det på. Där ser vi en ökad psykisk ohälsa och under våren har vi ett arbete kring att öka kompetensen hos våra skolsköterskor och medarbetare inom skolhälsan, säger Åsa Borulf.

Ett viktigt område är att få till ett bättre samarbete mellan barnpsykiatrin, socialtjänsten och skolan. Det behövs menar Åsa Borulf.

– Det pågår jättemycket, men det behövs utvecklas det samarbetet. Det känns viktigt, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer