Karin Cedersjö och Jessika Rodesten sålde närodlat på skördemarknaden i Karlslund. Foto: Johannes Weckström /SVT

Skördetiden firades med Mickelsmäss i Örebro

Publicerad

På söndagen dignade utbudet från årets skörd vid traditionsenliga skördemarknaden i Karlslund i Örebro. Allt från närproducerade ägg via honung och pumpor fanns att köpa.
– Vi odlar hållbart odlade snittblommor och grönsaker, säger Karin Cedersjö.

Hennes vän, floristen Jessika Rodesten, hade hjälpt till med att arrangera de odlade blomstren till vackra buketter. De var nästan slutsålda när SVT gjorde ett besök på en blåsig gårdsplan.

– Det är väldigt härligt i skördetider att få samla ihop allt som man har. Sen är det mycket provsmakning och det är härligt att se vad man kan få fram här i vårt klimat, säger Karin Cedersjö.

Hittat sin metod

Hon har lång erfarenhet av odling, men det är första gången som hon nu börjat sälja grönsaker och blommor som vuxit på täppan i Lindbacka en bit bort.

– Jag har odlat i ett år för att sälja, men har odlat i femton år innan det. Jag har provat olika metoder, men har hittat fram till att odla mycket grävfritt. Jag täcker bäddar och odlar i sådant material. Jag låter jorden vara i fred och låter maskarna göra sitt jobb, säger Karin.

Sättet innebär flera fördelar, menar hon.

– Det behövs inte så mycket vatten och gödsel. Det är ett hållbart sätt att odla. Det finns mycket blommor som vi kan odla lokalt. Vi behöver inte importera lika mycket.

Blommor för vårt klimat

Apropå klimatdebatten så menar hon att våra vanor måste förändras inte bara när det handlar om livsmedel och prylar.

– Vi pratar mycket om ekologisk mat och tillverkning, men vi behöver även titta på blommor. Det är lite på gång igen och vi behöver se vad vi kan odla. Vi tar fram astrar, som funkar bra här. Man får göra det man kan, säger Karin.

Förutom blommor odlar hon grönsaker som säljs till prenumererande kunder under skördesäsongen.

Går det att livnära sig på det här?

– Jag kommer inte bli rik på det här, men jag får ju jobba med det jag tycker är roligt, säger Karin Cedersjö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer