Skotsk modell för barnens bästa

Uppdaterad
Publicerad

I Örebro län genomförs nu en studie för att se om den så kallade Skottlandsmodellen kan användas även här i Sverige. Det här för att kunna arbeta bättre och effektivare med stöd till barn och unga.

I Skottland samordnas skola, socialtjänst och hälso- och sjukvård inom en och samma organisation när det gäller barn och unga. Stöd och hjälp till barn utgår ifrån barnets behov och finns i den miljö där barnet är i sin vardag, till exempel i skolan. Nu undersöks det hur ett sådant arbetssätt kan fungera i Örebro län.

– Vi står inför utmaningar. Vi har till exempel långa kötider in till kontakter med specialister på barnpsykiatrin och vi har många anmälningar till socialtjänsten om barn som man är orolig kring, säger Ingmar Ångman som arbetar med regional utveckling och är chef för området välfärd och folkhälsa.

Minskad brottslighet bland unga

Förhoppningen är att den skotska modellen ska kunna effektivisera arbetet med stöd till barn och unga. Under de nästan 20 år som Skottland arbetat efter modellen har bland annat antalet omhändertaganden av barn minskat och ungdomsbrottsligheten gått ner. Dessutom har det haft organisatoriska fördelar i form av färre möten, snabbare beslutsprocesser och mindre byråkrati.

– I den skotska modellen finns det en ingång, så barn och vårdnadshavare behöver inte ha olika kontakter till socialtjänst, hälso- och sjukvård och skola. Så man samlar stödet, säger projektledaren Anders Trumberg.

Modellen inkluderar alla barn

Örebroregionens arbete med modellen går under namnet ”Tillsammans för alla barns bästa”. Anders Trumberg har skrivit en rapport om hur det fungerar i Skottland och gör just nu djupintervjuer med chefer inom berörda förvaltningar för att höra om förutsättningarna för ett införande av modellen i Örebro län.

– Alla barn omfattas. Alla barn har en utpekad person, en ”named person”, som är ansvarig för att följa barnens utveckling och alla barns utveckling följs upp, säger Ingmar Ångman, områdeschef för väldfärd och folkhälsa.

Kan börja införas nästa år

I Dalarnas och Kronobergs län testas redan nya arbetssätt som är inspirerade av den skotska modellen. Exakt hur det här kan komma att fungera i Örebro län och när det kan börja testas i mindre pilotprojekt är inte klart än.

– Men vi är ivriga, så vi vill ju komma igång så fort som möjligt. Och att vi under hösten riggar för sådana här projekt, med förhoppningsvis projektstart år 2020, säger Ingmar Ångman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.