Asylboendet i Gusselby öppnades i maj 2013. Foto: Malin Gotlin/SVT

Asylboende stängdes tidigare på grund av skulder

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverkets boende i Gusselby skulle stängas i skiftet juni-juli i år. Beslutet att flytta alla boende tidigare, med mycket kort varsel, är enligt entreprenören Gerrebacka att företaget haft skulder som hamnat hos Kronofogden.

Entreprenören Gerrebacka Kurs och Event i  Västra Frölunda startade boendet i Gusselby 2013.

Läs mer: Asylboendet i Gusselby töms med kort varsel

Asylboendet i Gusselby

Men medan många andra har tjänat stora pengar på att driva liknande verksamheter har det inte gått lika bra för Gerrebacka.

– Vi har haft skatteskulder och fordringar från byggföretag som vi inte kunnat betala i tid, konstaterar Peter Leijon som är verksamhetsansvarig. Tyvärr hamnade vi hos Kronofogden till slut.

Inga skulder just nu

Enligt det avtal som Migrationsverket tecknar med sina entreprenörer har man rätt att säga upp ett avtal med mycket kort varsel om den som driver verksamheten drar på sig skulder.

I tisdags fick Gerrebacka så ett skriftligt besked om att Migrationsverket säger upp kontraktet och att alla boende skulle flyttas från Gusselby med anledning av företagets skulder.

– Det som är tråkigt är att vi just nu inte har någon förfallen skuld, säger Peter Leijon. Vi har en skatteskuld på 60.000 kronor men den har vi fortfarande tid på oss att betala. Men vi hann väl helt enkelt inte vända i tid.

Läs mer: Tvingas lämna allt – elever får inga slutbetyg

Boende rycks upp

Och trots att Peter Leijon är noga med att betona att Migrationsverket bara utnyttjat en klausul som han varit medveten om hela tiden tänker han de boende som nu rycks upp och inte vill flytta.

– Det var ju redan bestämt att boendet skulle stängas om 1,5 månad. Jag förstår inte varför det var så bråttom att rycka upp elever som nu inte får några slutbetyg några veckor tidigare. Men Migrationsverket behöver väl spara in pengar, tänker Peter Leijon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Asylboendet i Gusselby

Mer i ämnet