Skydd mot mässling hos vårdpersonalen ska nu ses över. Foto: SVT/TT

Skydd mot mässling hos vårdpersonal ses över i regionen

Uppdaterad
Publicerad

Med anledning av mässlingsutbrottet i Göteborg ska region Örebro län kartlägga vilket skydd vårdpersonal har mot virussjukdomen.

I Region Örebro har det inte upptäckts något fall av mässling. Men med anledning av mässlingsutbrottet i Göteborg ser man nu över skyddet hos all personal som har kontakt med akutpatienter.

Det gäller personal på vårdcentraler, förlossningen, akutmottagningar och andra avdelningar där personer söker vård akut.

–  2014 hade vi samma sits som Göteborg, då hade vi fyra mässlingsfall i vårt län. Då gick vi igenom all akutverksamhet för att kolla över mässlingsskyddet hos personalen. Det är fyra år sedan så nu är det läge att göra samma sak igen, säger smittskyddläkare Hans Fredlund.

Upp till varje klinik

Kartläggningen kommer dra igång i veckan. Det är upp till varje klinik att fråga sin personal om de haft mässling och om de är vaccinerade.

– De som inte vet om de har haft det eller inte vet om de är vaccinerade erbjuder man vaccin, säger Fredlund.

Varför är det viktigt?

Har man varit i samma rum som en person som är smittad eller om man är i rummet två timmar efter har man risk att bli smittad.

Majoriteten har skydd

Eftersom en liknande genomgång bland personalen gjorde för fyra år sedan, har en majoritet skydd mot mässling, säger Fredlund.

– Det är ny personal som börjat sedan 2014 och det finns all anledning för oss att gå igenom skyddet.

Mässlingsutbrottet i Göteborg har lett till att frågan väckts om sjukvården bör kräva immunitetsskydd bland sina anställda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.