Ulrika Scholander på Arbetsmiljöverket berättar om den dramatiska ökningen i antalet anmälningar, framförallt från vårdpersonal. Foto: Mikael Fritzon /TT

Bristande skyddsutrustning – den vanligaste anmälan under coronan

Publicerad

104 anmälningar rörande covid-19-relaterade tillbud och olyckor i Örebro län har kommit in till Arbetsmiljöverket sedan februari i år.

– Det vanligaste är anmälningar om brister eller felande skyddsutrustning. Man är rädd för att det finns en risk för att bli smittad, säger Ulrika Scholander på Arbetsmiljöverket. 

Ulrika Scholander, som är sektionschef för inspektionsavdelningar, uppger att även det totala antalet anmälningar till Arbetsmiljöverket ökat, i alla fall om man ser till en yrkeskategori. 

– Från vård och omsorg kommer det in väldigt mycket mer än tidigare år. 

– Även när det gäller skyddsombudsstopp så ser vi en stor skillnad på ett nationellt plan. Förra året fick vi in cirka 70 på hela året. Från i februari fram till nu har vi fått in 75 som endast rör covid-19, sen kommer det även in en del andra stopp som inte har med corona att göra.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet