Skyddszon hävd kring gård som drabbats av Newcastlesjuka

Publicerad

Det var i oktober som det första fallet av Newcastlesjuka på 30 år upptäcktes i Örebro. Men nu har restriktionerna kring den drabbade gården och de som legat i skyddszonen hävts. Men även om lättnaden är stor så finns det andra smittor som hotar.

Den smittsamma virussjukdomen Newcastlesjuka som upptäcktes i oktober ledde till att 7 500 värphöns fick avlivas och den drabbade gården saneras. Smittan kan orsaka allt från sänkt äggproduktion till påverkan på djurens centrala nervsystem och död.

I det aktuella fallet handlade det om att man såg en kraftig sänkning i äggproduktion och efter provtagning kunde Newcastlesjuka konstateras.

Inte några konstaterade fall

Länsstyrelsen upprättade en en skyddszon med 3 kilometers radie kring gården och en övervakningszon med 10 kilometers radie som innefattade fler äggproducenter runt den drabbade gården. Men för bara några dagar sedan kunde zonen hävas.

– Det finns inte längre några konstaterade fall, säger länsveterinär Ella Sigvardsson. Så glädjande nog kan vi häva alla restriktioner som gäller just den smittan.

Det innebär bland annat att det blir lättare att transportera höns till och från gårdarna som legat i skyddszonen.

Måste ändå hållas inne

Men samtidigt höjer Jordbruksverket skyddsnivån för fågelinfluensa i flera län, däribland Örebro.

– Så det innebär bland annat att hönsen fortfarande måste hållas inne och skyddas mot kontakt med vilda fåglar. Dessutom innebär det en del extra för den som också har gårdsbutik och tar emot kunder.

”Inte över ännu”

På Berga gård i Lekeberg klarade sig man undan Newcastlesmittan, men under utbrottet har man fått vidta olika åtgärder för att hålla smittan borta.

– Bland annat har vi desinfekterat skorna när vi gått från hönsen och desinfekterat den lastbil som hämtat äggen, det behöver vi inte göra längre, säger Lisa Schneider som tillhör ägarfamiljen på Berga gård.

Detta innebär dock inte att man slappnar av helt.

– På grund av fågelinfluensan så fortsätter vi ett tag till. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.