Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Systrarna Maja och Elsa Nyman var några av de 90-tal ungdomar som samlades i Lindesberg för skyttetävlingen ”Skyttiaden”.

Skyttetävlingarna igång igen efter pandemin

Uppdaterad
Publicerad

”Skyttiaden” gick av stapeln under lördagen – för första gången sedan upphävningen av coronarestriktionerna. Ett 90-tal ungdomar från hela regionen samlades i Lindesberg för en heldag av tävlingar.

Några av de tävlande är systrarna Elsa och Maja Nyman, Kinneveds skytteförbund, som utövat sporten sedan åtta år tillbaka. Båda lyfter fram gemenskapen som en av de stora fördelarna med sporten, samt att det krävs hård träning för att bli bra.

– Jag hoppas att få en bra karriär inom skytte i framtiden, säger Elsa Nyman.

Systern Maja håller med och tillägger att de just nu har fokus på att ta sig vidare till den stora finalen i Linköping.

Tillbaka i full skala

Ett trettiotal klubbar deltar i årets upplaga av Skyttiaden. Den här gången kunde ungdomarna återigen samlas i Lindesbergs luftskyttehall, något som tidigare inte gått på grund av coronapandemin. Då fick de tävlande istället ”skjuta hemifrån” och rapportera in resultaten.

– Inom skytte har vi ju inte en stor hall att springa runt i, utan sitter ganska tätt. Då har vi varit tvungna att hålla stängt, säger Gunnar Thunell som är sekreteriat i Örebro gevär- och skyttesportförening.

Men han tillägger dock att intresset för sporten fått ett uppsving i länet sedan restriktionerna upphävdes.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.