På en igenväxt äng intill genbanken på Alntorps ö har man tränat på det gamla hantverket att slå med lie. Foto: Emil Nylén Danielsson

Slåtterfest på Alntorps ö främjar biologisk mångfald

Uppdaterad
Publicerad

På Alntorps ö i Norasjön finns en av Sveriges totalt 14 så kallade genbanker. Här finns en uppsjö av gamla äppelsorter som riskerar att försvinna. För att främja den biologiska mångfalden, vilket gynnar de gamla äppelsorterna, har man i två dagar haft Slåtterfest på en igenväxt äng intill genbanken.

Det första gångerna Kajsa Grebäck, som tagit initiativ till Slåtterfesten, besökte Alntorps ö var den nu igenväxta ängen fylld av en varierande blomsterflora. Nu har blommorna trängts undan av ett gräs som mäter knähöjd.

– Har vi en större biologisk mångfald får vi fler pollinatörer och insekter som också pollinerar äppelträden. Det måste finnas mat åt humlor och bin under hela växtperioden, säger hon.

Slår för kunskap och gemenskap

Men det är inte bara för för att främja den biologiska mångfalden som Slåtterfesten arrangerats. Oavsett tidigare erfarenhet av att slå med lie har alla som velat kunna delta för att lära sig det gamla hantverket av de som kan.

– Det är så himla roligt! Det är roligt att kunna bli bättre och att göra saker ihop med andra, oavsett om de är nybörjare eller erfarna med lien, menar Kajsa Grebäck från Naturskyddsföreningen i Nora.  

Genbanken Alntorps ö

Genbanken är en samling av ca 160 äppel- och päronsorter. Där finns två exemplar av 21 olika, så kallade mandatträd, och en rad lokala sorter. Genbanken på Alntorps ö är en av 14 genbanker i Sverige, som skapats för bevarande av gamla sorter. Den startades upp 1997 och har fokus på Bergslagens pomologiska arkiv. Nora kommun sköter genbanken på uppdrag av Sveriges Lantbruksuniversitet, Alnarp.

Källa: Nora kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.