”Slipper problem med falska sedlar”

Uppdaterad
Publicerad

Klädbutiken Rabalder är en av flera butiker i Örebro som valt att sluta med kontanthanteringen. Något som enligt butikschefen Ingela Wall har gått över förväntan. ”De flesta kunderna tycker det är skönt”, säger hon.

Allt fler företag och butikskedjor slutar ta emot kontanter. Detta som ett led i att bankkontoren i större utsträckning gör detsamma. Klädbutiken Rabalder är en av flera butiker i Örebro som följt trenden att vara kontantlösa.

– Det gick bättre än förväntat. De flesta kunder tycker det är skönt, men det är klart att några kan tycka det är jobbigt, säger butikschefen Ingela Wall. 

Det kontantlösa samhället

Butiken slutade, till viss del, med kontanthantering den 1 februari i år.

– Vi kan fortfarande ta emot kontanter ifall det behövs, våra kunder ska ändå kunna betala. Vi kan ju inte neka dem men 99,9 procent av våra kunder har betalkort, säger Ingela Wall.

– Det är inga konstigheter idag. De flesta betalar med kort redan enligt tidigare siffror. Men under reatider, exemplevis vid julrean vill kunder oftare betala med kontanter.

Bättre säkerhet

Förutom att man slipper proceduren kring kontanthanteringen finns det även en annan sida av myntet, nämligen säkerheten ur rånsynpunkt.

– Det är klart, man blir ju inte lika attraktiv i det avseendet sen slipper vi även problemen med falska sedlar.

När tror du att ni kommer sluta helt att ta emot kontanter?

– Jag tror det är en generationsfråga, vi får se hur det blir framöver men då löser vi det, säger Ingela Wall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Det kontantlösa samhället

Mer i ämnet