Johanna Johansson, kommunpolis i Örebro kommun, är positiv till arbetsmetoden och hoppas att de kan börja med den någon gång under nästa år. Hör henne i klippet ovan. Foto: Marcus Lagercrantz/SVT

Sluta skjut-metoden planeras införas i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

För att komma åt kriminella och stoppa gängvåldet i Örebro, planerar nu polisen i Örebro kommun att nästa år införa arbetsmetoden GVI.

Group Violence Intervention, mer känd som sluta skjut-metoden, är från början en amerikansk metod som framgångsrikt används i Malmö. Brottsförebyggande rådet, BRÅ, fick i våras 6 miljoner kronor för att sprida metoden till andra städer i Sverige, med anledning av det lovande resultatet i Malmö.

Örebro blir i och med införandet en av de första städerna efter Malmö som prövar metoden.

– Vi är just nu i en planeringsfas och hoppas att vi kan gå in i en operativfas någon gång under nästa år, säger Johanna Johansson, kommunpolis i Örebro kommun.

Även polisen i Stockholm meddelade i somras att de ämnar testa metoden.

Vill rädda liv

I grund och botten handlar metoden om att minska det dödliga våldet genom att kartlägga individer som befinner sig i kriminella grupperingar och sedan kontakta dem.

– Om man lyckas rädda några liv och öka tryggheten bland människor är det här värt resurserna man lägger ner, säger Johanna Johansson.

Metoden har kritiserats

Kriminologer har sagt att man med säkerhet inte kan veta om det verkligen är sluta skjut-metoden som fått ner våldet i Malmö eller om införandet av metoden bara råkade sammanfalla med en redan nedåtgående trend av våldet i Malmö.

Hör kommunpolis Johanna Johansson berätta mer om GVI i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.