Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De vill inte att vi ska bli för stora och för starka” – interner på Karlskogaanstalten kritiserar nya gymmet. Foto: TT/SVT

Intagna i Karlskoga JO-anmäler anstalten för det nya gymmet

Uppdaterad
Publicerad

Fler än tio JO-anmälningar har kommit in till Riksdagens ombudsman från interner på Karlskogaanstalten. Anmälan gäller anstaltens nya gym där man enbart fokuserat på motionsträning, till skillnad från tidigare gym där det funnits möjlighet till viss styrketräning.

– I kriminalvården har vi inte haft några lösa vikter på över 15 år. Man minskade då även viktpaketen så de har varit spärrade till 50 kg. Vi har sagt det att ensidig muskelträning ska vi inte ägna oss åt, säger Roger Andersson Kriminalvårdschef på Karlskogaanstalten.

Nu har anstalten även plockat bort möjligheten att enbart träna styrka och istället inriktat sig mot motionsgym, vilket har fått flera interner i Karlskoga att reagera. Över tio JO-anmälningar har kommit in som pekar på besvikelsen över anstaltens nya satsning på konditionsgym.

I flera av anmälningarna skriver de intagna att de upplever det som att de inte får bli för muskulösa.

Det vi fått höra från kriminalvårdsinspektören här är, att det är ett centralbeslut inom Kriminalvården, att de inte vill att vi skall bli för stora och starka.

I klippet ovan kan du höra kriminalvårdschefen Roger Andersson berätta om varför man hellre satsar på motionsgym.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer